50 HAN-studenten gewond op sportdag; speerwerpen komend jaar niet meer op zelfde veld als trefbal

Op het terrein van een sportpark in Nijmegen zijn vandaag 50 HBO-studenten van de HAN gewond geraakt. Door een miscommunicatie vonden de sporten speerwerpen en trefbal op hetzelfde sportveld plaats, waardoor diverse leerlingen verrast werden door een zachte bal tegen hun gelaat, of een speer door hun borstkas. Volgens de GGD hebben zij sinds vanmiddag last van bloedingen, ademhalingsproblemen of een tinteling in het gezicht.
Daarnaast raakte er ook een student gewond die kogelstoten had verward met trefbal.

De groep van 1200 eerstejaars nam deel aan de sportdag van de jaarlijkse introductie. Na het incident werd oorspronkelijk uitgegaan van 100 gewonden, maar bij de helft van de gevallen bleek het te gaan om een schwalbe, en werd er geen speer in het lichaam aangetroffen.

Door een groot tekort aan medisch personeel moesten andere studenten de gewonde studenten verzorgen en ook zelf verbanden leggen. Hier hadden de meeste studenten veel moeite mee. Wesley: “Hoe kan dit zo fout gegaan zijn? Ik snap het niet! Verbanden leggen heb ik vroeger wel eens gehad bij Begrijpend Lezen, maar ik ben er nooit goed in geweest”.

Onder sommige studenten heerste ook veel onvrede over het incident: “Waarom gaat hij nou precies in de baan van mijn speer staan? Nu weet ik verdomme niet hoe ver ik heb gegooid!” aldus Melvin. De HAN heeft in een reactie al laten weten het incident ook te betreuren, en verzekert dat speerwerpen volgend jaar op een ander veld zal plaatsvinden. “Of we geven de trefballers beschermende kleding, dat kan natuurlijk ook” aldus een woordvoerder van de HAN.