Eindelijk syntheseroute voor Awesometone

Onderzoekers aan de Radboud Universiteit Nijmegen zijn er eindelijk in geslaagd om Awesometone – een bijzondere versie van aceton – te synthetiseren. Al 3 jaar was het mogelijke bestaan ervan bekend, maar nu is er dan ook een manier gevonden om het te maken. Awesometone lijkt op aceton, maar heeft een aantal extra gedelocaliseerde electronen, wat zich uit in een kleurrijk moleculair karakter. De precieze werking ervan is bij de onderzoekers niet bekend. Awesometone zelf heeft echter wel een verklaring: ‘’Zo is natuur’’.

Sinds zijn synthese is Awesometone al nuttig gebleken bij diverse reacties. Tevens is Awesometone veel efficienter als schoonmaakmiddel dan zijn emotieloze analoog: ‘’Zouten, opgedroogde koffieplakaten, silica, glaswerk, ik los het verdomme allemaal op! Bam, en het vuil is weg!’’.

Afhankelijk van zijn elektronische omgeving heeft Awesometone echter nog wel regelmatig last van moodswings. Zo weigerde hij onlangs om een rol als elektrofiel aan te nemen, en zou hij geroepen hebben: ‘’Wie aan mijn koolstof komt, komt aan mij!’’. Ondanks alle commotie vindt Awesometone zichzelf nog steeds beter dan aceton: ‘’’Kijk dan, dat molecuul heeft niet eens een gezichtje! Stel je eens voor dat mensen geen gezicht zouden hebben, dat ziet er toch niet uit’’.