FIFA betaalt Blatter geld voor informatie over WK-omkoopschandaal

ZURICH, SWITZERLAND - JULY 20: Comedian Simon Brodkin (not pictured) throws dollar bills at FIFA President Joseph S. Blatter during a press conference at the Extraordinary FIFA Executive Committee Meeting at the FIFA headquarters on July 20, 2015 in Zurich, Switzerland. (Photo by Philipp Schmidli/Getty Images)

De FBI heeft Sepp Blatter geld betaald voor informatie in het onderzoek naar het WK-omkoopschandaal, waarbij Rusland en Qatar de WK’s van 2018 en 2022 toegewezen kregen. Dat meldt de BBC zondagavond in een vooruitblik op een documentaire die maandagavond wordt uitgezonden.

Blatter, die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de omkoping van diverse FIFA-officials in de jaren ’90, zou hebben verklaard niets te willen vertellen, tenzij de FBI met een aanzienlijk geldbedrag aan zou komen zetten. James Comey, topman van de FBI, honoreerde dit verzoek: ‘’In het belang van het onderzoek hebben we besloten in te gaan op Blatters verzoek. Corruptie hoort niet thuis in de sportwereld en moet zo snel mogelijk verbannen worden. Als we Blatter geld moeten betalen om weer een stapje dicherbij dat doel te komen, dan moet dat maar’’.

Na zijn herverkiezing in mei besloot Blatter alsnog af te treden als voorzitter van de FIFA.
Inmiddels is Blatter voorlopig geschorst door de ethische commissie van de FIFA vanwege een schimmige betaling aan UEFA-baas Michel Platini in 2011. Blatter heeft hierbij wel de optie om zijn schorsing af te kopen, voor een bedrag van 5 miljoen euro. “We staan achter zijn schorsing maar we hopen wel dat hij betaalt. Wantja, wij van de FBI moeten ook elke maand onze rekeningen betalen’’ aldus de FBI-topman.