Ikea introduceert Koper-gekatalyseerd kliklaminaat

Woensdagochtend heeft IKEA haar nieuwe PEPTIDHYLLA clicklaminaat geïntroduceerd, dat middels een  alkyn-azide clickreactie eenvoudig aan elkaar klikt. Het laminaat is bedekt met een peptide dat zowel een alkyn-zijde als een azide-zijde heeft, en beide functionele groepen worden beschermd met een rode plakstrip. Na het verwijderen van de plakstrip dienen de laminaatplanken tegen elkaar aangebracht te worden. De clickreactie kan worden gestart door koper-katalysator ICuA in sprayvorm aan te brengen, bij de IKEA te verkrijgen als MÄSSINGSTRÅD.

Het laminaat is onderdeel van IKEA’s nieuwe productlijn waarmee het hoopt een bezoek aan de IKEA een wetenschappelijk verantwoord tintje te geven. Diverse bezoekers hebben zich al positief uitgesproken over het nieuwe product: “Wauw, ik kwam hier voor een cheap-ass ontbijtje en wat gratis potloodjes, maar de kwaliteit van dit clicklaminaat en met name de selectiviteit van de efficiënte doch simpele klikreactie is een positieve ontwikkeling in het completeren van de laminaatsynthetische toolbox” aldus David.

Naar verluidt is het clicklaminaat slechts het begin van een reeks wetenschappelijk verantwoorde producten. Zo zouden de komende maanden onder andere de ATOMÄRDARRNING (elektromagnetisch massageapparaat), SMÅBOLLAR (moleculaire gehaktballen) en de TUNNSAK (grafeen tafelkleed) in de schappen komen te liggen.