Langer leven? Eet meer conserveermiddelen!

A grapefruit being injected with four syringes containing colour fluids, isolated on white background. Shallow depth of field

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit is gebleken dat mensen die veel conserveermiddelen eten langer houdbaar blijven. De alsmaar toenemende levensverwachting is dus geen gevolg van verbeterende leefomstandigheden, maar wél van de hoeveelheid conserveermiddel in ons voedsel.

Sinds het nieuws naar buiten kwam is er een wereldwijde handel in conserverende E-nummers ontstaan. Er zijn zelfs mensen die zichzelf dagelijk injecteren met het goedje. “Zie het als een investering in jezelf” aldus Bas, die een zakje E235 kocht van een straatdealer in Amsterdam om bij zichzelf te injecteren. Enkele uren later kwam hij er al spuitpoepend op het toilet achter dat het geen E235 was, maar antiklontermiddel, E551.

De ontdekking heeft volgens critici grote gevolgen voor het dagelijks leven. Door de opmars van de conserveermiddelen worden conventionele geneesmiddelen een stuk minder populair. Waar bij ernstige ziektes behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie of pijnstillers gebruikelijk was, spuit menig Nederlander nu bij het minste of geringste griepje al een lading conserveermiddel leeg in zijn aders. De overheid maakt zich sindsdien zorgen: “Binnen enkele maanden kan er sprake zijn van een conserveermiddelmonopoly. Dit wordt het einde van de farmaceutische industrie!”

Diverse werknemers van farmaceutische bedrijven zijn sindsdien in hongerstaking gegaan, en er gaan geruchten dat er ook al een enkeling is overleden door een tekort aan conserveermiddelen.