Moleculaire motor van Nobelprijswinnaar Ben Feringa niet door de APK

De moleculaire motor van Nobelprijswinnaar Ben Feringa is dit jaar niet door de APK gekomen. Naast de slechte staat van de motor in Feringa’s Nanocar, blijkt ook nog eens dat het voertuig helemaal vol zit met sjoemelsoftware. De motor blijkt nu een stuk minder efficiënt te zijn dan Feringa in zijn publicaties in onder andere Nature doet geloven.

De op UV-licht werkende motor die Feringa in 1999 bouwde, bleek in de garage elektronisch niet meer in orde te zijn. Daarnaast is door het vele rijden onder zware chemische omstandigheden de centrale as van zijn Nanocar vastgeroest. Volgens de ANWB had het voertuig al lang niet meer op de openbare weg mogen rijden: “Laat Feringa maar lekker motortjes maken, zolang hij maar niet ermee de snelweg op gaat. Dit ding is een gevaar op de weg.”

Er gaan geruchten dat Feringa, professor aan University of Groningen, zijn vrouw eenmalig in de Nanocar heeft laten rijden en dat de motor bij dit ritje ernstig beschadigd is geraakt. “Als dat waar is, moet zijn vrouw het voortaan misschien maar bij moleculair koken houden” aldus een Groningse student.

Volkswagen heeft al aangekondigd een rechtszaak aan te spannen tegen Feringa: “Volkswagen heeft een patent op sjoemelsoftware, en Ben Feringa heeft zonder toestemming gebruik gemaakt van onze techniek. Dat is onacceptabel!”