Moleculen steeds vaker te zwaar

In 2016 is het aantal moleculen met overgewicht drastisch toegenomen. Dat is gebleken uit recentelijk genomen massaspectra. Waar in het verleden moleculen nog een maatje minder hadden, weegt 50% van alle moleculen meer dan 100 kiloDalton. De toename in overgewicht is waarschijnlijk te wijten aan de opkomst van het populaire molecular cooking, wat veel moleculen in de verleiding heeft gebracht om zichzelf helemaal bol te reageren.

Onlangs zou een wanhopige fles heptaan onder invloed van zuurstof zijn veranderd in een hoopje vetzuren. Onderzoekers aan de Radboud Universiteit doen momenteel nog onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Men vermoedt dat er moleculaire/katalytische feeders bij betrokken zijn, die overgewicht bespreekbaar maken voor kwetsbare en reactieve moleculen. Dit geeft moleculen die toch al op het randje staan van polymeriseren vaak het laatste zetje. Tevens zou er gesjoemeld worden met meetwaarden, waardoor moleculen vaak lichter denken te zijn dan daadwerkelijk het geval is.

Een cyclische polymeer, die ooit begon als cyclohexaan, reageert verontwaardigd op het nieuws: “Ik ben trots op mijn rondingen, waarom bemoeien jullie je met mijn gewicht? Ik heb geen tijd voor deze onzin, ik moet vandaag nog 48 Buchner ring expansies doen”. Een obese DNA-streng kon zich ook niet vinden in de beschuldigingen: “Ik ben helemaal niet dik, ik heb  gewoon een zware backbone.”