Nieuwe veiligheidsmaatregelen omtrent opslag ontvlambare personen

Vanaf 1 mei 2016 worden er veiligheidsmaatregelen genomen om het aantal incidenten met licht ontvlambare personen te verminderen. Zo zouden alle ontvlambare personen met de benodigde stickers beplakt moeten worden, en mogen de desbetreffende personen alleen in luchtdichte kasten worden opgeslagen. Tevens wordt er in het lab gepleit voor meer schoon glaswerk, omdat vuil glaswerk de gemiddelde ontbrandbare persoon eenvoudig tot ontbranding kan brengen.

Samantha, masterstudente op de Radboud Universiteit, had onlangs een vervelende ervaring met een ontbrandbaar persoon: “Ik deed niets geks, maar hij ontplofte spontaan in mijn gezicht. Hier heeft niemand me van tevoren voor gewaarschuwd, en er stond ook niets vermeld over potentiële gevaren in de literatuur.” De desbetreffende persoon mag nu alleen nog deelnemen aan reacties als er preventief met vloeibaar stikstof wordt gekoeld. Daarnaast mag Samantha nu alleen nog onder toezicht van een zogenaamde ‘’Social buddy’’ samen op het lab staan met een ontvlambaar persoon.

Onduidelijk is nog of de nieuwe maatregelen echt effect gaan hebben: “Erg leuk deze maatregelen, maar aan het kookpunt van deze personen verandert dit allemaal niets”, aldus een mutagene medestudent van Samantha.