Onderzoekers RU ontdekken Grubbsje nooitgenoeg

Onderzoekers aan de Radboud Universiteit zijn in extase na de ontdekking van Grubbsje nooitgenoeg.
Het is voor het eerst dat er een levend organisme is gevonden dat zelfstandig  grubbs-katalysatoren van de eerste generatie kan maken.  Deze verbindingen katalyseren metathese-reacties van alkenen, waarbij nieuwe alkenen gevormd worden. Nu is er dus een microscopische rups gevonden die hetzelfde kan:  de rups eet de alkenen op waarna in zijn katalytisch maag-darmkanaal de metathese-reactie wordt ingezet.

Onderzoekers zijn verbaasd over het bestaan van de rupsjes aangezien ze geen energie uit de alkenen kunnen onttrekken. Tijdens het onderzoek bleek echter dat ze daarvoor af en toe even naar de KFC rupsen. Daarnaast eet Grubbsje nooitgenoeg af en toe ook salami, yoghurt, grapefruits, bamiblokken of zelfs een hele kip.

Als de rupsjes zich voortplanten ontstaat er een tweede generatie Grubbsje nooitgenoeg. Deze heeft een hogere efficientie, grotere honger, maar is ook instabieler. Critici zijn bang voor de gevolgen nu 2e generatie al sterker blijkt: “Wie weet is de 10e generatie wel een enorme rups die de wereld overneemt.” Er ligt inmiddels een voorstel om Grubbsje nooitgenoeg te steriliseren na generatie 2.

Als de Rups zich helemaal volgegeten heeft ontpopt hij zich tot een dikke bromvlieg. Het kleine rupsje is overigens niet met het oog waarneembaar, tenzij er een besluit zich in je oog te nestelen.