Prehistorisch NMR-spectrum gevonden onder Huygensgebouw

Onder het Huygensgebouw is bij graafwerkzaamheden bij toeval een prehistorische grot aangetroffen,  met onder andere een muurschildering van een NMR-spectrum uit 4200 voor Christus.
Toen de eerste onderzoekers die de grot betraden direct dood neervielen, kreeg men de indruk dat er mogelijk gevaarlijke dampen in de grot zouden kunnen hangen. Toen de graflucht eindelijk was verdwenen, kreeg men de indruk dat dit veroorzaakt zou kunnen zijn door het lijk dat er al 6216 jaar lag te rotten.

Wetenschappers kregen het vermoeden dat er destijds diverse chemische experimenten zijn uitgevoerd. Uit onderzoek bleek dat de bewoners van de grot zich voornamelijk bezig hielden met de synthese van pijnstillers. Na het roeren van het mengsel in een kokosnoot, filterden de grotbewoners het product over berenhuid en spoelden het na met urine. Het NMR-spectrum werd opgenomen door relaxatie van protonen te meten met een heilige wichelroede,  waarna de plaatselijke dementerende medicijnman de bewegingen van de wichelroede vereeuwigde op een muur in de grot. In de grot werden naast het spectrum nog meer objecten aangetroffen: onder andere een intacte hamburger van de McDonalds, een vulkanisch poederdoosje en een plastic nepdrol.

Vanwege de lage resolutie van het NMR-spectrum was een massa-spectrometer waarschijnlijk ook wel van pas gekomen. Massa-spectrometrie werd echter pas aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden.