RU laat AFAC met opzet fietsen weghalen zodat studenten binnenstad beter leren kennen

Rob Vaessen, coördinator van de introductie van de Radboud Universiteit, heeft bevestigd dat de RU tijdens de introductie betrokken is geweest bij het verdwijnen van honderden fietsen. “Iedere student heeft wel eens een Ah, Fack-erlebnis gehad: op zoek naar je fiets ronddolen door Nijmegen, terwijl je toch zeker dacht te weten dat je hem bij de Rabobank had neergezet. Door fietsen van eerstejaars weg te halen, hopen we hen op een ludieke en effectieve wijze kennis te laten maken met het centrum van Nijmegen” aldus Rob Vaessen. Het rode-draadspel in samenwerking met AFAC is dit jaar een primeur in Nijmegen.

Rechtenstudent Pepijn Eymaal noemt het initiatief een zieke grap. “Toen mijn fiets niet meer in de Molenstraat stond, heb ik heel het centrum afgespeurd. Ik ben zelfs naar de bewaakte fietsenstalling onder plein 44 geweest, waar ik in een nuchtere bui normaal nooit mijn fiets neer zou zetten. Goed bedoeld of niet, het is je reinste diefstal. Ik ga mijn advocaat op deze zaak zetten, want ik heb sectie 2, artikel 311, lid 1, sub 6 van het Wetboek van Strafrecht aan mijn zijde.”

Vaessen laat in een reactie weten de ophef vrij overdreven te vinden: “De gedupeerde studenten krijgen ter compensatie een gratis Foute Wouter bij café de Fiets. Bovendien krijgen ze een uitzonderlijk stukje Nijmegen te zien gekregen, want menig Nijmegenaar is nog nooit op Tarweweg K1 geweest.” Of het rode draadspel een vast onderdeel wordt van de introductie is nog onzeker. “We zullen de resultaten van de enquête moeten afwachten, dus tot dan houd ik mijn mond op slot.” Voor de fietsloze feut is er goed nieuws: weggehaalde fietsen kunnen tot drie maanden na de intro worden opgehaald bij het depot van afac.

Wat er gebeurt met het geld dat de AFAC verdient met de inbeslagnames van fietsen is nog onduidelijk. Vaessen heeft echter wel een idee: “Daar ga ik een hele mooie fiets van kopen.”