Saaie en vlakke Vierdaagse-etappe leidt wederom tot massasprint

Het is inmiddels dag 3 van de Nijmeegse vierdaagse, maar sinds de start is er al kritiek over de routes: die zouden te vlak en saai zijn, waardoor elke etappe eindigt in een massasprint bij de finish. Anderen beweren zelfs dat de Vierdaagse saai is geworden door het gebrek aan dopinggebruik: “Waar zijn de tijden dat de epo nog door je aderen gutste, en je als gepimpte New Age-oma nog voorbij al het puberend Vierdaagsekroost stuiterde? Dat kan nu niet meer, en dat maakt wandelen een stuk minder aantrekkelijk” aldus de 83-jarige Ria.

Volgens critici is wandelen net als wielrennen inmiddels een uitontwikkelde, berekende sport geworden die het aanzien nauwelijks nog waard is: “De vlakke wandelingen zijn zo onnoemelijk saai dat iemand zich wel stierlijk moet vervelen om een paar uur naar een wandelpeloton van een kleine 40.000 man te gaan zitten kijken, met als enige afleiding wat shots van zogenaamde Hollandse gezelligheid” aldus Nico Dijkshoorn.

Ook tijdens de etappe van Woensdag bleef de sensatie uit, want afdalingen en bergwandelingen worden afgedaan als ‘’gevaarlijk’’ en zijn grotendeels uit de route gehaald. Etappewinnaar Willem kan het echter een worst wezen, bovendien haalde hij veel kracht uit alle aanmoedigingen tijdens de massasprint: “Het leek wel alsof ik op handen werd gedragen door het publiek! Maar achteraf gezien voelde ik gewoon mijn benen niet meer.”