VS gooit symbolische destillatieopstellingen op Syrië

De Verenigde Staten hebben met vliegtuigen 286 symbolische destillatie-opstellingen op Syrië gegooid. De achterliggende gedachte is om Syrië te motiveren de corruptie en geweld het land uit te destilleren.  De opmerkelijke actie is onderdeel van de nieuwe Amerikaanse plannen voor ontwikkelingshulp. De vraag is echter of het plan van de VS enig effect heeft aangezien Syrië en geweld nu eenmaal een azeotroop mengsel vormen. Oorspronkelijk was het plan om kratten met wapens in Syrië te droppen, zodat het land een stuk veiliger zou worden. “Maar we hebben de wapens zelf hard nodig”, aldus Donald Trump.

Bewoners van Damascus, hoofdstad van Syrië, zagen het nut niet van de opstellingen en besloten om ze om te bouwen tot waterpijpen. Nadat er beelden opgedoken waren van shisha-rokende Syriërs kwam dit de VS op felle kritiek te staan. Zo zou Mark Rutte al hebben geopperd voor het idee om symbolische rokersruimtes op Syrië te gooien: “Het land mag dan in oorlog zijn, maar roken in openbare ruimtes gaat te ver.”

President Assad, die de actie niet kon waarderen, zou hebben gedreigd een capabele presidentskandidaat op Amerika te gooien, als de symbolische bombardementen niet ophouden.