Wo’ers gaan voortaan officieel deelnemers heten

Studenten in het wetenschappelijk onderwijs gaan vanaf het schooljaar 2020-2021 officieel deelnemers heten. Grote groepen wo’ers willen al jaren geen student meer genoemd worden omdat ze het gevoel hebben als student niet meer bij de stoere mbo-boys te horen: “Ik vind het niet prettig om student genoemd te worden, ik ben er klaar mee!” aldus Floris, inmiddels 9e jaars student. “Dat ik Floris heet, wil niet zeggen dat ik niet praktisch opgeleid ben!”

“Jongeren in het wetenschappelijk onderwijs zijn net zo goed deelnemers als al die anderen”, zegt Minister Van Engelshoven van Onderwijs. “Door nu ook in de wet de term student te veranderen in het woord deelnemer doen we aan iedereen recht.”

Het gaat dus allemaal maar om één woordje, maar voor wo’ers betekent dat veel. Dat zij niet door iedereen als deelnemer worden gezien, heeft namelijk veel invloed op hun deelnemersleven. “Het geeft wo’ers het gevoel dat ze niet op het gelijke niveau zitten als andere deelnemers en dus geen aanspraak kunnen maken op dezelfde dingen” aldus Van Engelshoven. Wo’ers worden regelmatig geweigerd bij feestjes op de Molenstraat en krijgen bovendien geen kortingen op RedBull, frikandelbroodjes en scooters, waar mbo’ers dat wel krijgen.

Omdat de wetswijziging nog wel even op zich laat wachten, doet de minister een beroep op de verschillende organisaties om hun beleid nu al aan te passen. “Heet de wo’ers nu al een hartelijk welkom op bijvoorbeeld hangplekken, politiebureaus en wheelieworkshops. Kijk of je hen ook de voordelen al kan geven”, zegt Van Engelshoven.